Historie HHC Hardenberg

HHC Hardenberg is opgericht op 1 juni 1954 na een fusie tussen HVC (Hardenberg) en sv Heemse (Heemse). De letters HHC staan dan ook voor Hardenberg Heemse Combinatie. In de beginjaren werd er gespeeld op “de Marsch” in het centrum van Hardenberg. In 1970 opende Prins Claus het nieuwe sportpark “de Boshoek”, ook nu nog de thuishaven van HHC Hardenberg.

Na de verhuizing naar het nieuwe sportpark ging het de vereniging voor de wind. Het ledental groeide en de sportieve prestaties bleven niet achter. Nadat HHC Hardenberg in het seizoen 1964-1965 al kampioen werd van de 4e klasse en promoveerde naar de 3e klasse, volgde in het seizoen 1975-1976 promotie naar de 2e klasse. Tot en met het seizoen 1990-1991 heeft de club in deze klasse gespeeld. Na de degradatie in 1991 heeft de club sportief gezien enkele moeilijke jaren gekend.

Tot en met het seizoen 1997-1998 speelde HHC Hardenberg nog steeds in dezelfde klasse. De doelstelling was toen om dichterbij de top te komen. De eerste stap werd gezet in 1998. Door de nacompetitie winnend af te sluiten, was promotie naar de 1e klasse Oost een feit. In de twee volgende seizoenen eindigde HHC telkens in het “rechter rijtje”.

In seizoen 2000-2001 speelde HHC Hardenberg in de 1e klasse E Noord en eindigde als tweede. Het daarop volgende seizoen verliep minder goed en wist HHC pas tegen het einde van het seizoen degradatie af te wenden. In seizoen 2002-2003 keerde de vereniging terug in Oost, maar het werd opnieuw een moeilijk seizoen.

 De stap naar de top van het amateurvoetbal werd in het seizoen 2003-2004 gezet. HHC Hardenberg verloor weliswaar de strijd om het kampioenschap, maar via de nacompetitie werd promotie naar de hoofdklasse behaald.

 In het eerste jaar in de hoofdklasse lukte het HHC Hardenberg om zich te handhaven. In het seizoen 2005-2006 werkte HHC aan de doelstelling om uit te groeien tot een stabiele hoofdklasser. Het seizoen 2006-2007 werd afgesloten met het kampioenschap van de hoofdklasse C. Een onverwacht succes, al was halverwege de competitie wel duidelijk dat de club tot de favorieten behoorde. Tegen het eind van de competitie was alleen de vraag nog wanneer HHC Hardenberg de titel zou bemachtigen. 

Ook in het 4e seizoen in de hoofdklasse legde HHC beslag op het kampioenschap. Vanaf de eerste periode nam HHC Hardenberg weer de leiding in het klassement en stond die positie niet meer af.

Seizoen 2008-2009 verliep eveneens succesvol. Weliswaar werd niet het kampioenschap behaald, maar HHC Hardenberg bleef lang in de race met de latere kampioen Harkemase Boys.

Het seizoen 2009-2010 kende een bizarre ontknoping. Vooraf werd HHC Hardenberg als een “zekerheidje” beschouwd voor de nieuw te vormen topklasse. De competitie verliep echter heel anders en uiteindelijk bleek de nacompetitie het hoogst haalbare. Daarin rekende HHC Hardenberg af met Zwaluwen ’30 uit Hoorn en plaatste zich alsnog voor de Topklasse.

In het eerste jaar handhaafde HHC Hardenberg zich moeiteloos in de topklasse, maar de meeste punten werden behaald in uitwedstrijden. Voor het tweede seizoen was het motto daarom: “De Boshoek moet weer van ons zijn”. Weliswaar werden er dat seizoen meer punten verzameld, maar in de eindstand stond HHC Hardenberg op een teleurstellende 9e positie. Wel was HHC succesvol in de districtsbeker, waarin in de finale werd afgerekend met FC Lienden.

Het seizoen 2012-2013 laat zich het beste omschrijven als 3x net niet. In de eerste periode presteerde HHC Hardenberg uitstekend tot de beslissende laatste wedstrijd. Uitgerekend de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys werd verloren en dus geen periodetitel. Ook in de tweede periode gooide HHC Hardenberg hoge ogen en lag de titel voor het grijpen. De nederlaag in de uitwedstrijd tegen Jodan Boys maakte een eind aan die illusie. In de derde periode zakte HHC Hardenberg ver weg, maar op basis van de resultaten gedurende het hele seizoen was het favoriet voor de vacante periodetitel van kampioen Katwijk. Ook deze prijs ging aan de neus van de Hardenbergers voorbij na de thuisnederlaag tegen Barendrecht. Ook werd HHC Hardenberg lange tijd als outsider voor de algehele titel gezien, maar in de beslissende fase haakte HHC Hardenberg af en eindigde uiteindelijk op de vierde plaats in de eindrangschikking.

De laatste jaren is HHC Hardenberg explosief gegroeid in ledental. Inmiddels staat de teller op ruim 1900 spelende en niet-spelende leden en donateurs.