Lord of the Rings: Frodo of Sméagol?

LordOfTheRings.jpg
  • Deel dit bericht via:

Mensen die mij regelmatig zien en spreken vragen altijd naar de ring om mijn wijsvinger. De trouwring van mijn vader met aan de binnenkant de naam van mijn moeder en hun trouwdatum. Deze ring heeft mij niet alleen op de wereld gezet (indirect), maar ook gevormd tot wie ik nu ben. Sinds hun overlijden en dankzij alles en iedereen binnen HHC Hardenberg ben ik momenteel bezig met een missie. Een loodzware missie en eentje waarvan de uitkomst nog altijd ongewis is.

Een ieder die de trilogie van de film Lord of the Rings heeft gelezen of gezien weet dat dit verhaal er een is van samenwerking, van mentale kracht, van opofferingen en bovenal van het grote collectieve belang dat boven het individuele belang staat. Aan de hand van dit verhaal wil ik al voor de beslissende wedstrijd(en) terugkijken op het afgelopen seizoen en tot slot eindigen met een oproep aan u allen.

Het verhaal begint met de goede tovenaar Gandalf die afreist om duidelijk te maken aan Frodo dat hij de juiste persoon is om de Ring terug te brengen in het vuur van de doemberg om zo de wereld te redden van het kwaad, wat in deze trilogie Sauron is. Gandalf is in mijn verhaal het bestuur dat mij op 21 oktober 2016 voor dag en dauw aanstelde als (interim) hoofdtrainer. Frodo is ondergetekende die de Ring moet terugbrengen naar het vuur en Sauron is het degradatiespook wat al vanaf het begin van het seizoen op HHC Hardenberg lijkt te jagen.

Frodo gaat op reis met een aantal van zijn vrienden uit “de Gouw”. De hobbits zijn trouw en loyaal aan elkaar en geven alles voor elkaar. In mijn verhaal is dit de staf. Er gebeurt ongelofelijk veel rondom het elftal dit jaar, maar de staf geeft geen krimp, buigt niet en communiceert als één mond naar de buitenwereld. Schitterend om te ervaren onder deze loodzware omstandigheden.

Onderweg sluiten zich diverse personages aan bij dit gezelschap. Het gezelschap bestaat uit een bonte verzameling van dwergen, hobbits, elfen en mensen. Continue wordt hun loyaliteit en mentale kracht op de proef gesteld door het degradatiespook. Een leger van Orks, een boosaardige tovenaar (Saruman) en de leider van het kwaad, Sauron, doen er alles aan om de Ring in handen te krijgen om zo de wereld te overheersen. En op sommige momenten lijkt dit te lukken, maar telkens is er de wilskracht van Frodo om door te gaan en telkens staan er personages klaar om te helpen.

In het verhaal van de Ring ontstaat het grote gevecht om Helmsdiepte. In mijn verhaal is Helmsdiepte ons schitterende sportpark De Boshoek. Helmsdiepte lijkt een onneembare vesting maar het kwaad heeft onder leiding van Saruman een miljoenen leger opgebouwd met Orks. Een aantal Hobbits (VAK Q? ClubSupport?) zorgen er echter voor dat de Enten zich verenigen en helpen in de strijd tegen Saruman. De Enten zijn oeroude herders van de bomen. In mijn verhaal zijn dit de supporters, de sponsoren, de vrijwilligers HHC Hardenberg. Door te verenigen en niet af te laten, geven zij de spelersgroep krachten op momenten dat normale mensen wellicht afhaken, dan wel opgeven. Telkens staan ze weer klaar om ons er doorheen te trekken op die moeilijke momenten. Ook Gandalf is inmiddels teruggekeerd in de strijd. Het bestuur doet er werkelijk alles aan om deze strijd in winst om te zetten en dat mag zeer zeker benoemd worden. Dankzij de samenwerking wordt Saruman verslagen en ondertussen is Frodo op weg naar Mordor naar het vuur in de doemberg.

Onderweg wordt Frodo gesteund door de enig overgebleven hobbit Sam. Samen ontmoeten zij Smeagol, die de Ring wil hebben. Wat zij niet weten, maar wel vermoeden, is dat Smeagol ooit eigenaar was van de Ring en ondanks het wantrouwen geloven ze hem als hij vertelt de weg naar het vuur te kennen. Doorslaggevend daarbij is het feit dat hij de beide hobbits aan het oog van het kwaad kan ontrekken (Sauron). Smeagol is in mijn verhaal de personage die staat voor alle tegenslagen en teleurstellingen in het seizoen. Soms wil je als trainer graag vertellen wat er allemaal speelt, maar groepsbelang gaat boven eigen belang dus bescherm je de spelers door dik en dun.   

Het einde van het verhaal tekent mijn gevoel op dit moment. Na een barre tocht door bossen, woestijnen, grotten en over zeeën, na een barre tocht met vele veldslagen en teleurstellingen, staan we nu in mijn verhaal op de rand van de afgrond. We hebben de Doemberg bereikt. Terwijl Frodo aan de rand van de afgrond staat waarin hij de Ring moet gooien, zwicht hij opnieuw voor de verlokking van de Ring en eist hem voor zichzelf op; hierdoor wordt Sauron Frodo en Sam alsnog gewaar. Smeagol, die hen nog altijd volgt, valt Frodo aan en bijt hem de vinger waar de Ring op zit af. In zijn uitzinnige triomf valt Smeagol daarop samen met de Ring in het vuur van de Doemberg. Nu de Ring is vernietigd vergaat ook het rijk van Sauron, aangezien deze vrijwel al zijn macht in de Ring gestopt had bij het smeden ervan.

In mijn verhaal hoop ik uiteindelijk Frodo te zijn die zijn missie volbrengt, Met steun van alles en iedereen lukte het hem uiteindelijk om de Ring te brengen naar het vuur in de Doemberg. Ondanks de geweldige inhaalrace, ondanks de laatste 4 mooie wedstrijden, ondanks de gunfactor van bijna iedereen kan ik ook de Smeagol worden in het verhaal. Uiteindelijk in het bezit van de Ring, maar ondanks al het werk eindigen met de teleurstelling... Uiteindelijk is er maar 1 doel en dat is het verslaan van Sauron, als zijnde het degradatiespook. Inmiddels hoor ik u denken waar zijn de spelers in dit verhaal. De Ring is fysiek om mijn wijsvinger de trouwring van mijn vader, de ring van mijn ouders, mensen die mij gevormd hebben en waarin ik altijd zoveel steun en vertrouwen heb mogen ervaren.

De Ring in mijn verhaal is de spelersgroep, waar ik blind vertrouwen in heb en waar ik, wat het einde ook wordt, trots op ben. Trots dat ze mij geaccepteerd hebben. Trots dat zij mijn plannen ondersteunen. Trots dat er sprake is van interactie tussen staf en spelers. Trots dat zij nooit hebben opgegeven. Trots dat ze vanuit schier onmogelijke positie de kans op handhaving hebben terugveroverd. De laatste stap die gezet moet worden, is de grootste stap in het verhaal van de Ring. Frodo heeft moeite om de Ring in het vuur te gooien. Uiteindelijk is de Ring de enige die het kwaad kan verslaan. De Ring wordt in het verhaal door Smeagol in het vuur gegooid. De teleurstellingen, de tegenslagen, het onrecht, dat is waar Smeagol voor staat in mijn verhaal en dat moet zaterdag in één keer weggespoeld worden.

De Ring in mijn verhaal is het krachtigste wapen tegen het kwaad. De spelersgroep, mijn groep, jullie groep, onze groep moet zaterdag nog één loodzware stap zetten. Met steun van de Enten, met steun van Gandalf, met steun van de hobbits. Met hopelijk Frodo aan de rand van het vuur en hopelijk met het verslaan van het kwaad.

HHC Hardenberg staat aan de vooravond van één van de belangrijkste wedstrijden uit haar geschiedenis. Ik reken op jullie allemaal!

Gert Jan Karsten
Hoofdtrainer HHC Hardenberg

Door: Jermaine Ellenkamp
09 mei 2017